سفتی گردن

معمولا سفتی گردن زمانی رخ می‌دهد که یکی از ماهیچه دچار کشیدگی یا تنش شود. گاهی به دلیل آسیب وارد شده به گردن یا فعالیت بیش از حد دچار سفتی گردن و حتی درد می‌شوید. 

گردن شامل ماهیچه‌ها، رباط‌ها، استخوان‌ها و تاندون‌ها می‌شود. همه این موارد با یکدیگر کار می‌کنند تا منجر به حمایت و توانایی جهت تکان دادن سر شود.

همچنین برخی در صورت آسیب دیدگی یک یا چند مهره ستون فقرات متوجه سفتی در گردن می‌شوند. سفتی گردن زمانی دردناک می‌شود که سر و گردن خود را تکان می‌دهید.معمولا این عارضه با راهکارهای خانگی قابل درمان است و نیاز به مراجعه به پزشک ندارد، تنها در صورت عدم درمان باید به متخصص مغز و اعصاب در سعادت آباد برای بررسی و درمان مراجعه کنید. در موارد نادر می‌ تواند نشانه یک بیماری جدی باشد که نیاز به درمان پزشکی دارد.

سفتی گردن
سفتی گردن

علت سفتی گردن

سفتی معمولا زمانی رخ می‌ دهد که در ناحیه گردن بیش از حد فعالیت داشته باشید، در این مواقع گردن بیش از حد کشیده می‌شود یا تحت فشار قرار می‌گیرد.

چنین شرایطی منجر به درد خفیف تا شدید می‌شود که حرکت دادن سر یا گردن را دشوار می‌ کند. از شایع‌ ترین علل سفتی گردن می‌ توان به چنین مواردی اشاره کرد:

رگ به رگ شدن و کشیدگی

در اغلب مواقع سفتی گردن به دلیل آسیب یا فشار جزئی رخ می‌ دهد که احتمالا چنین دلایلی دارد:

  • بد خوابیدن
  • نشستن یا خمیدگی طی مدت طولانی مانند نشستن پشت میز
  • انقباض عضلات به دلیل استرس
  • نگاه مکرر به یک شی مانند گوشی
  • آسیب یا فشار ناشی از آسیب ورزشی
  • زمین خوردن
رگ به رگ شدن

حرکت رفت و برگشتی شلاقی گردن

صدمات شدید گردن می‌ تواند منجر به چنین ضربه‌ ای شود. معمولا آسیب شلاقی بیشتر در تصادفات رانندگی مشاهده می‌ شود که سر به طور ناگهانی به سمت جلو و عقب حرکت می‌ کند.

چنین ضربه ای به قسمت های مختلف گردن از جمله رباط، عضلات، استخوان ها و اعصاب گردن آسیب وارد می کند و منجر به درد و سفتی در ناحیه گردن می شود.

از سایر علائم این عارضه می‌توان به چنین مواردی اشاره کرد:

  • سردرد
  • سرگیجه
  • احساس درد در کمر یا شانه
  • احساس سوزش در گردن
  • عدم تمرکز و از دست دادن حافظه

آرتروز

اسپوندیلوز یا آرتروز گردن باعث درد و سفتی گردن می‌شود که هنگام دراز کشیدن متوجه بهبودی خود می‌شوید. زمانی درد بدتر می‌شود که فرد برای مدت طولانی در همان وضعیت بماند مانند زمانی در حال رانندگی هستید یا طی ساعت های طولانی در مقابل کامپیوتر می نشینید. 

از سایر علائم اسپوندیلوز گردنی می‌توان به چنین مواردی اشاره کرد:

  • سردرد
  • بی حسی در بازوها و دست ها
  • احساس ضعف در بازو یا پاها
  • مشکل در راه رفتن و مشکل در تعادل

پزشک برای تشخیص این عارضه انجام آزمایش های خاصی مانند اشعه ایکس، MRI و آزمایش خون را توصیه می‌ کند.

علائم سفتی گردن
علائم سفتی گردن

مننژیت

گاهی اوقات سفتی گردن می‌ تواند یکی از علائم مننژیت باشد که بسیار جدی است. مننژیت التهاب مننژها است که پوششی روی مغز و نخاع ایجاد می‌ کند.

ویروس، باکتری یا قارچ ممکن است در ایجاد این بیماری نقش داشته باشد. مننژیت ویروسی می‌ تواند خود به خود بهبود پیدا کند؛ اما مننژیت باکتریایی و قارچی گاهی شرایطی تهدید کننده ای برای فرد است. برخی از علائم این بیماری به شرح زیر است:

  • تب ناگهانی همراه با سردرد، سفتی گردن یا هر دو موارد
  • حالت تهوع و استفراغ
  • حساسیت به نور
  • سرگیجه، تحریک پذیری یا هر دو موارد
  • عدم توانایی در بیدار شدن از خواب

در صورت بروز چنین علائمی، بیمار باید فورا برای بررسی و درمان به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کند.

سفتی گردن چه درمانی دارد

بهترین روش درمانی که می‌ توان برای این بیماری در نظر گرفت؛ بسته به علت آن متفاوت است. در صورت که این عارضه به صورت خفیف رخ داده باشد؛ می‌ توان چنین راهکارهای خانگی را برای درمان در نظر گرفت:

استفاده از کمپرس یخ

استفاده از کیسه یخ به تسکین التهاب و تورم کمک می‌ کند. یخ اثر بی حس کننده دارد و به طور موقت منجر به تسکین درد می‌ شود.

این روش درمانی معمولا در 48 اول پس از آسیب که بیشترین میزان تورم وجود دارد به کار گرفته می‌شود. برای جلوگیری از یخ زدگی باید بسته یخ را به دور پارچه بپیچید و سپس از آن استفاده کنید تا تماس مستقیم با پوست نداشته باشد.

استفاده از کمپرس گرم

برخی از افراد به طور متناوب از یخ و گرما درمانی برای رفع کشیدگی عضلات استفاده می کنند. استفاده از پدهای گرم کننده یا حمام آب گرم به شل شدن عضلات منقبض شده و ایجاد تسکین کمک می‌کند.

مصرف داروهای بدون نسخه

اگر گرما و سرما درمانی به تسکین درد کمک نکند، مصرف داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی می‌تواند بسیار کمک کننده باشد. برخی از نمونه های این دارو شامل ایبوپروفن و ناپروکسن است که به کاهش تورم و درد بسیار کمک می‌ کند.

اگر فردی دچار بیماری خاصی است، باید قبل از مصرف از دارو های غیر استروئیدی با پزشک مشورت داشته باشید.

انجام حرکت کششی

باید عضلات گردن را با حرکت آرام و آهسته سر از این طرف به طرف دیگر بکشید. شانه ها را باید به جلو و عقب نیز بچرخانید. اگر حرکات کششی منجر به درد می‌ شوند، نباید به حرکت ادامه دهید.

درمان سفتی گردن
درمان سفتی گردن

بررسی محیط خواب

گاهی اوقات استفاده از تشک سفت یا نوعی که به اندازه کافی گردن را حمایت نکند می‌تواند منجر به گردن درد شود.

بالشی که اندازه یا استحکام نامناسبی دارد باعث ایجاد سفتی گردن می شود. سر، گردن و کمر باید هنگام خواب در یک وضعیت مناسبی و در یک راستا قرار بگیرد.

همچنین بالشتی که استفاده می‌کنید باید متناسب با وضعیت خواب شما باشد. استفاده از بالش بزرگ و سفت می‌تواند برای خواب مناسب باشد. افرادی که به پشت می خوابند، به بالش صاف تری نیاز دارند.

توجه به وضعیت بدن

خمیدگی به تدریج منجر به کشیدگی عضلات گردن، سفتی و درد خواهد شد. فرد باید در طول روز روی صاف نگه داشتن شانه‌ها، گردن و کمر تمرکز داشته باشد.

مراجعه به دندانپزشک

سفتی مداوم گردن همراه با سردرد یا درد فک هنگام بیدار شدن از خواب می‌ تواند نشانه دندان قروچه باشد. در این مواقع شما باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندان های شما را از نظر ساییدگی مورد بررسی قرار دهد.

برخی از افراد هنگام شب از محافظ دندان های سفارشی استفاده می کنند تا از آسیب بیشتر به دندان ها جلوگیری شود. علاوه بر این فشار از روی عضلات فک و گردن نیز برداشته می شود.

ماساژ درمانی

ماساژ گرفتن به رفع تنش و درد عضلانی کمک می کند. در مطالعاتی که در این خصوص انجام گرفته مشخص شده است که ماساژ درد افراد مبتلا به آرتریت گردن را بهبود می بخشد.

همچنین مطالعات دیگری نیز نشان داده است که ماساژ حرفه ای به کاهش استرس کمک می کند و به طور غیر مستقیم به رفع خشکی و سفتی گردن کمک خواهد کرد.

کنترل استرس

هیچ راهکاری برای جلوگیری از استرس وجود ندارد. با این حال باید تکنیک هایی را بدانید که به کاهش تنش در گردن کمک می کند. افرادی که استرس زیادی دارند باید حتما برای درمان و کنترل استرس خود به پزشک مراجعه کنند.

آیا راهکاری برای جلوگیری خشکی و سفتی گردن وجود دارد

دقت به برخی از نکات به شما کمک می کند تا از این عارضه تا حد زیادی جلوگیری کنید:

  • هنگام صحبت کردن نباید گوشی را در بین شانه و گوش خود قرار دهید.
  • نباید طی مدت طولانی به تلفن یا تبلت از بالا نگاه کنید. تا حد امکان باید تلفن همراه را رو به روی خود نگه دارید و مدتی استراحت کنید.
  • در محل کار خود از ارگونومی استفاده کنید. این حالت منجر به قرار گفتن صفحه نمایش در مقابل چشم، صاف قرار گرفتن پاها روی زمین و جایگاه صحیح دست ها در حالت مناسب می شود. همچنین به این نکته توجه داشته باشید که باید سر خود را صاف نگه دارید.
  • استفاده از کیف سنگین به شانه فشار وارد می کند و عضلات را تحت فشار قرار می دهد. تا حد امکان باید از کوله پشتی یا کوله های چرخ دار استفاده کنید.
  • باید به اندازه کافی استراحت داشته باشید، نشستن یا رانندگی طولانی مدت، گردن را تحت فشار قرار می دهد. حداقل باید هر یک ساعت یک بار از جای خود بلند شوید و حرکات کششی انجام دهید.
  • به طور مداوم باید فعالیت هایی را انجام دهید که استرس شما را کاهش می دهد. مانند گوش دادن به موسیقی آرامبخش، حمام کردن، تمرین مدیتیشن، تنفس عمیق یا رفتن به کلاس مورد علاقه شماست.
  • باید به طور منظم تمرین داشته باشید، حرکت دادن به بدن به کاهش خشکی و سفتی گردن کمک می کند. علاوه بر این ورزش به نوعی کاهش دهنده طبیعی استرس است. فعالیت هایی مانند پیاده روی، شنا کردن، دوچرخه سواری یا یوگا برای شما بسیار مفید است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *