نگران نباشید شما تنها کسی نیستید که کمردرد دارید. حدودا 80 درصد از افراد جامعه از کمردرد رنج می برند. گاهی ممکن است این کمردرد به صورت ناگهانی و برای مدت کوتاهی رخ دهد و گاهی نیز ممکن است طولانی مدت باشد.
همچنین کمردرد ممکن است بر اثر پیر شدن و تغییر ستون فقرات رخ دهد.
این درد در ستون فقرات عموما بین چند روز تا چند هفته باقی می ماند و بعد بادرمان برطرف می شود.
در صورتی که به کمردرد حاد دچار شوید دردش بین یک ماه تا 3 ماه نیز ممکن است باقی بماند و اگر به کمردرد های مزمن دچار شوید درد 3 ماه یا حتی بیشتر از آن نیز باقی بماند و بهبود نیابد. درمان هایی نیز برای از بین بردن کمردرد های حاد و مزمن وجود دارد از جمله داروهای تجویزی پزشک و جراحی که در بیشتر مواقع موفقت آمیز است اما ممکن است درصد کمی نیز موفقیت آمیز نباشد.
علت بروز کمردرد
ما در این متن قصد داریم تا به درمان موثر کمردرد بپردازیم اما قبل از آن نیاز است تا علت بروز کمردرد را بشناسید و بعد به درمان بپردازید
برخی از علت های بروز کمردرد عبارتند از:از بین رفتن دیسک های بین مهره ها
این علت عموما بین کسانی شایع است که سنین بالا دارند. در اثر پیر شدن، دیسک هاکاارایی خودشان را از دست می دهند و در نهایت منجر به کمردرد می شوند. همچنین این عارضه منجر به از دست دادن خاصیت انعطاف پذیری مهره های کمر می شود.
کشیدگی یا پارگی رباط ها
این علت جز علت های اصلی بروز کمردرد های حاد است. کشیدگی به علت پاره شدن تاندون ها رخ می دهد و یا حتی ممکن است به خاطر عضله ها رخ دهد. همچنین ممکن است به علت پیچ خوردگی که بر اثر پاره شدن رباط ها رخ می دهد، کمردرد حاد بروز کند.
سیاتیک
سیاتیک عصبی است که از پشت باسن به ران ها می رود، زمانی که این عصب تحت فشار قرار گیرد منجر به بروز کمردرد می شود. کمردردی که بر اثر سیاتیم رخ دهد، دردی شوک مانند و سوزش دارد. اگر این عارضه بسیار شدید رخ دهد، علاوه بر کمردرد شدید، منجر به بی حسی و ضعف در عضلات پاها می شود.
پارگی یا بیرون زدگی دیسک
در صورتی که فشار شدیدی به کمر و به خصوص دیسک بین مهره ها وارد شود، منجر به بیرون زدگی دیسک ها یا پاره شدن آنها می شود. در هر دو صورت شما کمردرد شدیدی را تجربه خواهید کرد، البته نگران نباشید، این مورد نیز درمان می شود.
به یاد داشته باشید، کمردرد علل های بسیار مختلفی دارد، علل های گفته شده تنها برخی از آنها بودند.
انواع کمردرد
در ابتدا لازم است بدانید که اگر کمردردها به هر دلیل یا از هر نوعی باشد از لحاظ مدت زمان بهبود به دو دسته حاد و مزمن تقسیم می شود.
در صورتی که کمردرد کمتر از یک ماه و نیم یعنی کمتر از 6 هفته طول بکشد، جز دسته کمردرد حاد قرار می گیرد.
اما اگر بعد از گذشت سه ماه هنوز درد بیمار خوب نشده باشد، می توانیم بگوییم شما دچار کمردرد مزمن شده اید. به یاد داشته باشید هر چقدر مدت زمان کمردرد بیشتر باشد، نشانه بیماری بدتری در کمر شما است که باید هرچه سریعتر به بهترین متخصص مغز و اعصابی که می شناسید مراجعه کنید.
کمردرد ها از نظر بالینی نیزتقسیماتی دارند که به شرح ذیل است:
کمردرد های مکانیکی
این دسته از کمردرد ها با حرکات بدن بدتر می شود و فرد درد بیشتری را تجربه می کند، در صورتی که به کمردرد مکانیکی دچار شده باشید، با استراحت بهبود می یابید. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله تومور کوردوما را مطالعه کنید.
این نوع از درد ها به علت فشار به ریشه عصبی بروز می کند که برخی از آنها عبارتند از:
- پارگی دیسک کمر
- تنگی کانال نخاعی
- حرکت غیرعادی مهره ها
کمردرد های التهابی
این دسته از کمردرد ها، زمانی رخ می دهند که صبح ها می خواهید از رخت خواب بلند شوید، زمانی که بدنتان گرم شود و فعالیت انجام دهید درد نیز بهبود می یابد؛ به آن کمردرد صبحگاهی می گویند.
همانطور که از اسم این کمردرد ها مشخص است، این نوع درد ها در بیماری های التهابی مانند آرتریت روماتوئید و اسپوندیلیت آنکیلوزان مشاهده می شود.
در صورتی که هر دو نوع درد را تجربه کردید، کمردرد شما از دسته سوم است. این درد ها مربوط به پوکی استخوان، تومور یا شکستگی است.
کمردرد در سمت چپ
این نوع از کمردرد ها که در قسمت پایین سمت چپ بروز می کند، که عموما به دلیل پارگی دیسک در سمت چپ است.
در مواردی ممکن است کمردرد سمت چپ به علت تنگی کانال نخاعی نیز باشد، البته به یاد داشته باشید این عارضه در سوراخ های بین مهره ای دوطرفه بروز می کند اما علائم و درد آن در سمت چپ دیده می شود.
کمردرد در سمت راست
همانند کمردرد در سمت چپ، ممکن است این درد در سمت راست نیز به علت پارگی دیسک و یا تنگی کانال نخاعی باشد. همچنین سیاتیک نیز می تواند علت بروز این درد در سمت راست کمر شما باشد.
کش آمدن لیگامان ها، پاره شدن آنها دلیل اصلی کمردرد های حاد هستند که در علائم آن در سمت راست بروز می کند.
زمانی که اجسام سنگینی را برمیدارید که خارج از توان شما باشد و یا در حالی این اجسام را بردارید که وضعیت بدنی مناسبی نداشته باشید باعث می شود منجر به پارگی یا کشیدگی لیگامان ها می شود.
علت کش آمدن یا پارگی لیگامان ها
- بلند کردن اجسام سنگین که در حد توان بدنی فرد نباشد و یا وضعیت بدنی خوبی نداشته باشد
- حرکت بدنی شدید و یا پیچاندن بدن در حالی که فرد آمادگی جسمی نداشته باشد
- پرت شدن و یا سقوط از مکان های بلند
- در صورتی که بدنتان را قبل از ورزش گرم نکنید
جالب است بدانید این نوع از کمردرد ها که به علت پارگ و یا کشش لیگامان ها رخ می دهد، به زبان عامیانه مردم به رگ به رگ شدن معروف است که می تواند از نوع خفیف یا شدید باشد.
کمردرد به دلیل درگیری احشای لگنی
برخی از کمردرد ها در خانم ها به خصوص در قسمت های پایینی کمر هم سمت راست و هم سمت چپ به علت بیماری های زنانه ای است که برخی از آنها عبارتند از:
آندومتریوز
این بیماری می تواند علت بروز درد در مر و یا لگن باشد. در این بیماری، بافت مشابه لایه رحم در قسمت های دیگر بدن نیز رشد می کند مانند تخمدان ها و… که در نهایت منجر به درد مزمن در قسمت پایینی کمر و لگن می شود.
فیبروم رحمی
این بیماری در واقع رشد غیر سرطانی است که در دیواره رحم ایجاد می شود. این بیماری ممکن است در بعضی از خانم ها علائمی نداشته باشد؛ اما در صورتی که علائم بروز کند، درد در پایین کمر و اندام ها تحتانی را تجربه می کنید.
کمردرد در دوران بارداری
گاها در دوران بارداری ممکن است کمردرد داشته باشید، که این درد می تواند در یک یا در هر دو طرف کمر بروز کند.
این درد ممکن است هنگام پیاده روی، ایستادن و یا چرخیدن به یک طرف بدن، بدتر شود.
برای بهبود این مشکل نیاز است تا مراقبت هایی انجام دهید که برخی از آنها به شرح ذیل است:
- حمام گرم بگیرید
- از کفش هایی که کف صاف و طبی دارند استفاده کنید
- از ایستادن به مدت زیاد بپرهیزید
- نیاز است تا استراحت فراوانی داشته باشید.
کمردرد ناشی از آسیب به ستون فقرات
آسیب به ستون فقرات در افراد در اثر، فتق یا پارگی دیسک کمر، آرتروز و ساییدگی ستون فقرات رخ می دهد که همگی این موارد منجر به کمردرد های ناشی از آسیب به ستون فقرات شناخته می شوند.
نحوه تشخیص کمردرد
فرد بعد از اینکه به پزشک مغز و اعصاب مراجعه می کند، مورد معاینه پزشک قرار می گیرد. در برخی از موارد نیاز است برای تشخیص، نوار عصب عضله انجام شود. همچنین پزشک واکنش بیمار را نسبت به برخی از محرک های می سنجد. در برخی از موارد برای تشخیص نیاز است تا بیمار آزمایشات زیر را انجام دهد:
- سی تی اسکن
- ام آر آی
- عکس برداری با اشعه ایکس
درمان کمردرد
برای درمان کمردرد باید به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید، بعد از تشخیص علت بروز کمردرد باید به درمان آن بپردازید. در ادامه به موثر ترین روش های درمان کمردرد می پردازیم.
درمان کمردرد بدون جراحی
درمان های غیرجراحی همیشه برای درمان اولیه و کاهش درد کمک می کنند، برخی از این درمان ها عبارتند از:
• استراحت
• مسکنهای خفیف
• گرما یا حرارت، این روش نیز یکی از موثر ترین درمان ها است، با استفاده از حرارتی که مرطوب نیز باشد می توانید بهبود در حرکت کمر و درد عضلات ایجاد کنید.
درمان با تغیر در نحوه زندگی
زمانی که مبتلا به کمردرد حاد یا مزمن شده باشید، باید نحوه زندگی خود را تغییر دهید تا بتوانید کمردرد را بهبود ببخشید و یا حتی درمان کنید. به عنوان مثال دیگر نباید وسایل های سنگین را بلند کنید. بهتر است از فعالیت های سنگینی که منجر بدتر شدن کمردردتان می شود اجتناب کنید
مصرف سیگاروقلیان باکاهش جریان خون باعث تشدیدکمردرد می شوند.
فیزیوتراپی برای درمان کمردرد
فیزیوتراپی یکی از پر استفاده ترین و مهم ترین درمان هایی است که برای بهبود کمردرد استفاده می شود.
فیزیوتراپی به صورت کلی در طی مراحلی انجام می شود که عبارتند از:
• در ابتدا متخصص فیزیوتراپی برای شما برنامه ای جهت درمان و اجرای آن طراحی می کنند.
• به از اینکه برنامه اجرا شد و کمردر شما بهبود یافت و درد کمتر شد، متخصص فیزیوتراپی به شما کمک می کند تا عملکرد بدنتان را بازیابی کنید. در این وهله با تمرین هایی که قدرت و انعطاف را به شما بازمیگرداند می توانید به فعالیت های ورازنه برگردید.
• در مرحله آخر به شما آموزش داده می شود که چگونه از بروز آسیب دیدگی مجدد و بیشتر جلوگیری کنید.
ورزش برای بهبود کمردرد
ورزش برای رفع درد کمر، باید تحت نظر متخصص فیزیوتراپی انجام شود. اما یکی از موثر ترین درمان هاست که حتما باید برای درمان کمردرد انجام شود.
به یاد داشته باشید هر ورزشی برای شما مناسب نیست، فیزیوتراپ برای شما و مشکلی که دارید، برنامه ورزشی خاصی را طراحی می کند که برای شما انحصاری است و با افراد دیگر متفاوت است.
برخی از ورزش های که برای درمان کمردرد مفید است عبارتند از:
- ورزش های هوازی
- ورزشی هایی برای تقویت عضله های میان تنه
- ورزش هایی برای بالا بردن محدودیت تحمل در فرد
- تمرین های تقویتی و انعطاف پذیری
درمان کمردرد با دارو
با مراجعه به پزشک متخصص ممکن است برای شما داروی را تجویز کند که مسکن هستند و یا دارو های ضد التهاب برای شما تجویز شود
درمان کمردرد با جراحی
در صورتی که کمردرد مزمن یا حاد با موارد بالا و بدون جراحی بهبود نیابد ممکن است گزینه ای مناسب برای جراحی باشید.
همچنین در صورتی که مشکلاتی از قبیل موارد زیر برایتان به وجود آید شما یکی از کاندید ها برای درمان با جراحی هستید:
• در صورتی که در راه رفتن و یا حفظ تعادل به مشکل برخورد کنید
• در حالتی که قدرت عضلات پاکاهش یابد
• در حالی که کمرددر منجر به مشکلاتی در کنترل ادراریامدفوع شود
اگر شما با تشخیص پزشک متخصص، کاندید مناسب برای جراحی باشید در ابتدا نیاز است تصویر برداری از کمر انجام دهید.
به یاد داشته باشید در موارد بسیار کمی ممکن است جراحی نیز منجر به بهبود درد در کمرتان نشود.
پیشگیری از بروز کمردرد
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. حتی برای کمردرد نیز این موضوع صادق است. راه های زیادی برای پیشگیری از کمردرد وجود دارد. این راه ها برای بهبود درد و کم شدن آن در کسی که به کمردرد مبتلا شده است نیز مفید است. برخی از این راه ها عبارتند از:
- ورزش: تقویت کردن عضله های کمر، پشت و حتی شکم ، به عدم بروز کمردرد کمک می کنند.
- عدم داشتن اضافه وزن: در صورتی که اضافه وزن دارید. به کاهش وزن خود اهمیت دهید تا دچار کمردرد نشوید.
- فرم بدنی مناسب: در زمان نشستن یا ایستادن، مراقب فرم بدنی و ساختار قامتی خود باشید. به عنوان مثال موقع راه رفتن یا نشستن، قوز نکنید.
- برای نشستن از صندلی با ارتفاع مناسب استفاده کنید.
- از پوشیدن کفش پاشنه بلند به صورت مداوم بپرهیزید.
- در زمان خواب روی سطح صاف و محکم بخوابید.
سیگار باعث بروز کمردرد می شود؟
بله. شاید برایتان جالب باشد که سیگار کشیدن نیز منجر به کمردرد می شود. در سیگار ماده ای به نام نیکوتین وجود دارد که باعث از بین رفتن دیسک های نخاع ستون فقرات می شود. همچنین سیگار جریان خون را به شدت کم خواهد کرد. نهایتا منجر به بروز کمردرد می شود.
برای کمردرد چی بخوریم
معمولا به افرادی از کمردرد رنج می برند، توصیه می شود که مواد غذایی از جمله میوه ها، سبزیجات، لوبیا و آجیل مصرف کنند؛ چرا که این دسته از مواد غذایی در تسکین درد ستون فقرات بسیار موثر است.
همچنین رژیم غذایی گیاهی همراه با مواد غذایی ضد التهابی مانند کلم بروکلی، اسفناج، سیب زمینی، چای سبز، انواع توت ها و… می تواند برای تسکین درد بسیار موثر باشد.
بهترین حالت خوابیدن برای رفع کمردرد
بهترین حالت خوابیدن به پهلو و کمی خم شدن جزئی به سمت زانوهاست. با خم نگه داشتن زانو به تعادل بدن هنگام خوابیدن کمک می کنید و فشار از روی ستون فقرات نیز برداشته می شود.
همچنین می توانید بین زانوهای خود بالش بگذارید تا در بهترین حالت ممکن برای رفع کمردرد بخوابید.
بدون دیدگاه