کمردرد صبحگاهی

برخی از افراد زمانی که از خواب بیدار می شوند، کمردرد دارند که به عنوان کمردرد صبحگاهی شناخته می شود. کمردرد در اول صبح احساس می شود، به خصوص زمانی که دراز کشیده اید و سپس می ایستید.

چنین دردی معمولا به دنبال سفتی ناشی از استراحت طولانی مدت یا کاهش جریان خون طی مدتی که خواب بوده اید، ایجاد می شود. معمولا افراد پس از حرکت و فعالیت کردن متوجه بهبود علائم خود می شوند. معمولا این نوع کمردرد به صورت دوره ای احساس می شود.

اما اگر درد به صورت مداوم باشد، دلایل مختلفی از جمله فشار، بیماری زمینه ای یا وضعیت بد هنگام خوابیدن در ایجاد درد مداوم نقش دارد. در ادامه دلایلی که منجر به کمردرد صبحگاهی می شود را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

بیشتر بخوانید: دلایل احساس سفتی و خشکی کمر چیست

کمردرد صبحگاهی

دلایل احتمالی کمردرد صبحگاهی

دلایل شایع به شرح زیر است:

وضعیت بدنی شما هنگام خوابیدن

اگر هر روز با درد کمر از خواب بیدار می شوید، احتمالا به دلیل وضعیت خواب شماست. در واقع وضعیت نامناسب بدن هنگام خوابیدن به ستون فقرات فشار وارد می کند و منجر به صاف شدن انحنای طبیعی ستون فقرات می شود.

همچین حالتی منجر به کشیدگی کمر و فشار روی مفاصل می شود. اگر همیشه روی شکم خود می خوابید، احتمال تجربه مکرر کمردرد صبحگاهی وجود دارد.

برای جلوگیری از آسیب به ستون فقرات و خواب بهتر باید حالت دیگری را برای خوابیدن در نظر بگیرید. توصیه پزشکان این است که همیشه به پهلو یا به پشت بخوابید. 

نکته مهم دیگر این است که باید در زیر زانوی خود بالش بگذارید. اگر خوابیدن روی شکم برای شما راحت است یک بالش زیر شکم خود قرار دهید تا فشار کمتری به ناحیه کمر وارد شود.

استفاده از تشک نامناسب

اگر مورد گفته شده در ایجاد کمردرد صبحگاهی نقشی ندارد، باید یعنی تشک خود را مورد بررسی قرار دهید.

طبق تحقیقات انجام شده افراد باید پس از 9 سال تشک خود را تعویض کنند و نوع جدیدتری را تهیه کنند؛ چرا که به بهبود کیفیت خواب بسیار کمک می کند و هر گونه درد در ناحیه کمر را تسکین می دهد.

علت کمردرد صبحگاهی

دژنراتیو دیسک

دژنراتیو دیسک معمولا بدون محرک خاصی رخ می دهد، معمولا چنین حالتی به دنبال پروسه پیری و فرسودگی بدن ایجاد می شود. این عارضه زمانی ایجاد می شود که بین مهره های ستون فقرات شروع به تخریب شدن می کنند.

چنین حالتی درد و عارضه شدیدی را به دنبال دارد که هنگام صبح بدتر می شود. با این حال در برخی هیچ علائم ناراحت کننده ای ایجاد نمی شود. 

این نکته لازم به ذکر است که فشار داخل دیسک در صبح بیشتر احساس می شود. درمانی که برای این عارضه در نظر گرفته می شود، شامل تزریق داروی استروئیدی برای رفع درد است. گاهی پزشک یا فیزیوتراپ استفاده از بریس را برای حمایت بیشتر از کمر به بیمار توصیه می‌ کند.

بارداری و کمردرد صبحگاهی

یکی از مشکلاتی که خانم های باردار تجربه می کنند، کمردرد است. برخی از خانم ها این حالت را طی هفته هشتم بارداری تجربه می کنند؛ اما اغلب خانم های باردار بین ماه پنجم و هفتم چنین مشکلی را احساس می کنند.

بارداری به عضلات کمر فشار وارد می کند؛ بنابراین یک خواب طولانی طی شبانه روز باعث بدتر شدن کمردرد هنگام صبح می شود و سفتی عضلات را به همراه دارد.

برای تسکین کمردرد در بارداری بهتر است تمرینات کششی را انجام دهید و بایستید. اگر درد ادامه داشت، استفاده از کمپرس گرم به رفع درد کمک می کند.

فیبرومیالژیا

این بیماری نوع اختلال است که منجر به درد عضلانی می شود. در واقع تاثیر این بیماری به طوری است که بر نحوه پردازش سیگنال های درد توسط مغز تاثیر می گذارد و می تواند منجر به بدتر شدن درد شود.

درمان کمردرد صبحگاهی

با وجود اینکه امکان ابتلا به این بیماری در همه افراد وجود دارد؛ اما در خانم ها بسیار شایع تر است. علاوه بر کمردرد صبحگاهی بیماران مبتلا به این بیماری علائم دیگری را نیز احساس می کنند که این موارد به شرح زیر است:

  • خستگی
  • مشکلات مربوط به حافظه
  • تغییرات خلق و خو
  • سردرد تنشی
  • اضطراب
  • افسردگی
  • سندرم روده تحریک پذیر

هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد؛ اما با مصرف برخی از داروهای مسکن می توان به افزایش بهبود کیفیت خواب و کاهش علائم دردناک کمک کرد.

درمان کمردرد صبحگاهی

اگر شما دچار چنین مشکلی هستید، تمرینات و نکات درمانی بسیاری وجود دارد که به تسکین درد کمک می کند. به طور کلی درمانی که برای این عارضه در نظر گرفته می شود، به علت آن بستگی دارد.

حرکت کششی در رختخواب

یکی از روش های مقابله با این عارضه، انجام حرکت کششی در رختخواب قبل از بلند شدن است. در حالی که به پشت خود دراز کشیده اید، باید دست های خود را تا حد امکان به سمت بالا و پاهای خود را در جهت مخالف نیز بکشید.

در ادامه باید زانوهای خود را به سمت سینه بالا بیاورید و مدت کمی در همان حالت برای کشیده شدن کمر بمانید. همچنین می توانید بدن خود را در همان حالت به سمت چپ و راست تکان دهید. 

پس از نشستن باید پاهای خود را به اندازه عرض شانه روی زمین باز کنید، سپس دست های خود را به بالای سر ببرید و به هر سمت از بدن خود بکشید.

پلانک

حرکت پلانک تمام بدن شما به خصوص عضلات مرکزی را تحت تاثیر قرار می دهد. هرچه ناحیه شکم قوی تر باشد، فشار کمتری به کمر وارد خواهد شد.

حرکت کبرا

این حرکت در کلاس های یوگا انجام می گیرد و می تواند در تسکین کمردرد صبحگاهی؛ اما بدون کشش بیش از حد کمر موثر باشد. باید روی شکم دراز بکشید و کف دست ها رو به پایین و به سمت جلو قرار بگیرد. آرنج و ساعد در یک خط مستقیم امتداد پیدا می کند.

کف دست و ساعد خود را آرام به زمین فشار و قفسه سینه را به سمت بالا بیاورید. باید نگاه شما به جلو باشد و گردن خود را صاف نگه دارید. هر کشش را هر بار تا 10 ثانیه نگه دارید و در مجموع باید 5 بار این حرکت را تکرار کنید.

زانوی خود را خم کنید

ممکن است با حرکت کششی در ناحیه زانو متوجه تسکین کمردرد خود شوید. یکی از راه های موثر تمرین در ناحیه زانو است. برای انجام این تمرین باید بدن خود به حالتی در بیاورید که انگار می خواهید روی صندلی بنشینید.

زانوهای خود را در زاویه 90 درجه خم کنید. زمانی که حالت نشسته و 90 درجه دارید، نفس خود را بیرون دهید سپس زمانی که به حالت ایستاده برگشتید دم را انجام دهید، این تمرین را باید 10 بار تکرار کنید.

در طول روز تمرین داشته باشید

اگر ورزش منظم طی روز داشته باشید، منجر به تسکین کمردرد می شود. پیاده روی یکی از بهترین تمرینات است و باید حداقل 10000 قدم در طول روز داشته باشید.

داروهای بدون نسخه

گاهی در صورت کمردرد شدید، نیاز به مصرف دارو برای تسکین سریع دارید. مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی می تواند برای شما کمک کننده باشد و التهاب را کاهش دهد.

مورد دیگر استفاده از دستگاه تحرک الکتریکی عصب از طریق پوست است که برای تسکین دردهای مزمن اسکلتی عضلانی کاربرد دارد.

روش درمانی موضعی

راهکار دیگر استفاده از روش درمانی موضعی است که می تواند شامل پمادهای بدون نسخه یا نوع طبیعی آن یعنی از روغن های طبیعی مانند روغن زیتون باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *