سندرم مفصل فاست یک بیماری شبیه به آرتروز ستون فقرات است و گاهی علت اصلی کمردرد و گردن درد در بیماران است. این بیماری به دلیل تغییرات دژنراتیو در مفاصل بین استخوان های ستون فقرات ایجاد می شود.
غضروف داخل مفصل فاست تجزیه و ملتهب می شود و سیگنال های درد را در انتهای عصب مجاور ایجاد می کند. ممکن است برای کنترل علائم به دارو، فیزیوتراپی، بلوک عصبی، تزریق به مفصل و… نیاز باشد.
در صورت ایجاد علائم مزمن ناشی از این بیماری ممکن است در نهایت نیاز به جراحی باشد.
علت ایجاد سندرم مفصل فاست
با افزایش سن، غضروف مفاصل به تدریج تحلیل می رود. عواملی مانند آسیب دیدگی، افزایش وزن، حرکات تکراری، وضعیت نامناسب بدن و سایر شرایط ستون فقرات که تراز و حرکت مفاصل فاست را تغییر می دهد، می تواند در نهایت منجر به درد شود.
زمانی که تغییراتی در مفاصل فاست ایجاد شود، در ادامه منجر به تخریب دیسک بین مهره خواهد شد. مواقعی که وزن بدن به مفصل فاست منتقل می شود، غضروف شکسته شده و فضای مفصل باریک می شود، در نهایت استخوان ها به یکدیگر ساییده خواهند شد.
چه افرادی دچار سندرم مفصل فاست می شوند؟
امکان ایجاد چنین مشکلی هم در خانم ها و هم در آقایان وجود دارد. این بیماری در افراد بین 40 تا 70 سال و افرادی که مستعد ابتلا به آرتروز هستند، بیشتر مشاهده می شود.
همچنین ممکن است در افرادی که سابقه آسیب به ستون فقرات داشته اند نیز ایجاد شود.
سندرم مفصل فاست چگونه تشخیص داده می شود؟
درد فاست می تواند شبیه به سایر بیماری های ستون فقرات باشد. برای تشخیص این بیماری متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات در خصوص سابقه پزشکی شما سوال می کند و همچنین معاینه فیزیکی را انجام می دهد.
علاوه بر این هرگونه سابقه آسیب، محل درد، مشکل هنگام ایستادن یا خواب را نیز در نظر می گیرد. ممکن است از شما خواسته شود که در موقعیت های مختلفی بایستید، حرکت کنید و محلی که درد می کند را به پزشک نشان دهید.
پزشک معاینات فیزیکی را در محلی که درد ایجاد شده است، انجام می دهد. در صورت نیاز، برای تایید تشخیص و سایر مشکلات مربوط به ستون فقرات و لگن، راهکارهای تشخیصی تصویربرداری مانند اشعه ایکس، سی تی اسکن یا ام آر آی را تجویز می کند.
گاهی برای تشخیص، از روش تزریقی نیز کمک می گیرند، به این صورت که به مفصل فاست کورتیکو استروئید تزریق می شود. تزریق با کمک اشعه ایکس برای اطمینان از محل درست تزریق به مفصل فاست انجام می شود. سطح درد قبل از تزریق و 20 تا 30 دقیقه پس از تزریق تحت بررسی قرار می گیرد.
علاوه بر این، هفته بعد نیز میزان درد بیمار مورد بررسی قرار می گیرد. اگر درد بیمار تا 75 درصد کاهش داشته باشد، سندرم مفصل فاست تشخیص داده خواهد شد. اگر سطح درد پس از تزریق تغییر نکرد، مشکل از قسمت دیگری است.
سندرم مفصل فاست چه درمانی دارد؟
با این حال که این بیماری قابل بازگشت نیست؛ اما راهکارهایی از جمله تغییرات سبک زندگی، ورزش و… وجود دارد که به بهبود کیفیت زندگی کمک می کند.
اگر چنین راهکارهایی به کنترل درد کمک نکند، پزشک از راهکارهای دیگری مانند تزریق یا در نهایت عمل جراحی کمک می گیرد. در ادامه هر یک از راهکارهایی که برای کنترل درد بیماری کاربردی است را ذکر خواهیم کرد:
خودمراقبتی
قرار گرفتن بدن در یک وضعیت صحیح و در یک راستا بودن ستون فقرات از نکات مهمی است که باید برای جلوگیری از حملات دردناک در نظر داشته باشید. حتی باید حالت بدنی درستی هنگام ایستادن، نشستن و خواب داشته باشید. علاوه بر این، با کاهش وزن می توانید وزن وارد شده روی مفصل فاست و درد را کاهش دهید.
فیزیوتراپی
انجام تمرینات ورزشی برای این بیماری بسیار مفید است و منجر به تسریع روند بهبودی می شود. فیزیوتراپیست، تکنیک صحیح بلند کردن و راه رفتن را به شما آموزش می دهد.
همچنین تمریناتی را برای تقویت و کشش ماهیچه های کمر، شکم و ساق پا برای شما در نظر گرفته خواهد شد.
داروها
برخی از بیماران ممکن است به داروهای ضدالتهاب خوراکی، چسب موضعی، کرم و… نیاز داشته باشند. گاهی اوقات شل کننده های عضلانی برای اسپاسم عضلانی تجویز می شود.
تزریق مفصلی استروئید
تزریق به مفصل فاست یک روش کمی تهاجمی است که شامل تزریق کورتیکو استروئید و داروی بی حس کننده به مفصل دردناک است.
استروئید ها تورم و التهاب اعصاب را کاهش می دهند. تسکین درد پس از تزریق دارو می تواند از روزها تا سال ها ادامه داشته باشد. با تزریق شما قادر به انجام تمرینات فیزیوتراپی و برنامه ورزشی برای بهبود وضعیت خود خواهید بود. در صورت عود درد، می توان این تزریق را مجدد انجام داد.
رادیوفرکوئنسی
اگر تزریق استروئید به مفصل منجر به تسکین درد شود؛ اما مجددا عود کند، ممکن است از یک روشی به نام رادیوفرکوئنسی برای سوزاندن اعصاب به کار گیرند.
ابتدا یک تست برای اینکه کدام عصب درگیر است، بلوک عصبی انجام می شود. در صورتی که نتیجه تزریق موفقیت آمیز باشد، پس از انجام رادیوفرکوئنسی احتمالا شاهد تسکین درد به مدت طولانی تری خواهید بود.
جراحی
اگر هیچ یک از روش هایی که برای شما ذکر کردیم، نتایج اثربخشی نداشت، در نهایت عمل جراحی برای بیمار در نظر گرفته می شود. این راهکار درمانی معمولا زمانی انجام می گیرد که ریشه عصبی ناشی از بزرگ شدن مفصل فاست، بیماری دژنراتیو دیسک یا بی ثباتی ستون فقرات تحت فشار باشد.
بدون دیدگاه