سردرد و تومور هیپوفیز

سردرد و تومور هیپوفیز از سوی بیماران بارها به متخصص مغز و اعصاب گزارش شده است. سردردهای ناشی از تومور هیپوفیز به دنبال فشار بر پایه مغز رخ می دهد.

این علائم در افرادی که رشد غیر طبیعی داخل غده هیپوفیز دارند، رایج است و به صورت سردرد خوشه ای و میگرن ایجاد می شود که شرایط ناتوان کننده ای ایجاد می کند.

در موارد نادر سردرد شدید و ناگهانی ممکن است نشانه آپوپلکسی هیپوفیز باشد، یک وضعیت تهدید کننده ای است که در آن رگ خونی مسدود یا خود به خود پاره می شود.

علائم رشد تومور هیپوفیزی

با توجه به محل ایجاد این تومور، سردرد و تومور هیپوفیز در این دسته از افراد دور از انتظار نیست. زمانی که توده ای روی این غده شروع به رشد می کند، ساختارهای اطراف آن تحت فشار قرار می گیرد و در نهایت منجر به سردرد می شود.

این عارضه زمانی رخ می دهد که تومور بزرگتر از 10 میلی متر باشد. سایر علائم تحت فشار قرار گرفتن تومور هیپوفیز که ممکن است همراه با سردرد باشد به شرح زیر است:

  • افتادگی پلک
  • مشکلات بینایی مانند دوبینی یا عدم دید محیطی (به دنبال فشار روی عصب بینایی)
  • تهوع و استفراغ
  • درد صورت، سینوس یا گوش

علائم و زمان بروز تومور به نوع آن بستگی دارد. انواع مختلفی از تومورهای ترشحی وجود دارد که انواع مختلفی از هورمون را آزاد می کند و بر علائم بیمار تاثیرگذار است.

اگر تومور هیپوفیزی غیر ترشحی باشد، ممکن است علائمی ایجاد نکند تا زمانی که شروع به رشد کند و همچنین ساختار درون مغز را تحت فشار قرار دهد که ممکن است تا سال ها طول بکشد.

علائم تومور هیپوفیز

سردرد و آپوپلکسی تومور هیپوفیز

آپوپلکسی هیپوفیز زمانی ایجاد می شود که خونریزی غده هیپوفیز یا انسداد رگ خونی (انفارکتوس) رخ داده باشد. زمانی این اتفاق رخ می دهد که تومور در حال رشد یک رگ خونی را تحت فشار قرار دهد و جریان خون را قطع کند، در نهایت منجر به مرگ بافت ها می شود.

در موارد نادر چنین شرایطی منجر به سکته مغزی ایسکمیک نیز خواهد شد. گاهی چنین فشردگی می تواند منجر به ترکیدن رگ خونی شود که در موارد نادر سکته مغزی هموراژیک را به دنبال دارد. از علائم آپوپلکسی تومور هیپوفیز می توان به چنین مواردی اشاره کرد:

  • سردرد ناگهانی (معمولا در قسمت جلوی سر یا پشت چشم)
  • تهوع و استفراغ
  • دو بینی
  • از کار افتادن قسمت عضلانی چشم
  • از دست دادن دید محیطی در یک یا هر دو چشم
  • مشکل در باز کردن یک یا هر دو پلک
  • سرگیجه یا غش
  • سردرگمی و تغییر شخصیتی

در صورت عدم درمان به موقع این عارضه می تواند منجر به از دست دادن بینایی، تشنج و حتی مرگ شود.

افرادی که در معرض خطر ابتلا به آپوپلکسی هیپوفیز هستند، شامل چنین افرادی می شود:

  • فشار خون بالا کنترل نشده
  • سابقه حملات قلبی یا سکته مغزی
  • سابقه درمان با اشعه برای سرطان سر، گلو یا گردن

بارداری نیز می تواند خطر ابتلا این عارضه را نیز افزایش دهد.

تشخیص و راهکارهای درمانی

برای درمان سردرد و تومور هیپوفیز، ابتدا باید خود تومور درمان شود و طبیعتا علائم آن نیز برطرف خواهد شد. معمولا این عارضه با انجام MRI قابل تشخیص است. انجام این روش تشخیصی را برای بررسی و مشاهده بافت های نرم توصیه می کنند.

معمولا سی تی اسکن زمانی که بیمار دچار خونریزی یا انفارکتوس شده باشد، توصیه می شود. همچنین برای این که نوع دقیق تومور هیپوفیز شناسایی شود، باید نمونه برداری انجام گیرد.

درمان سردرد و تومور هیپوفیز

راهکارهای درمانی

جراحی متداول ترین روش درمانی برای رفع سردرد و تومور هیپوفیز است. در صورتی که تومور هیپوفیز خوش خیم باشد، جراحی تنها درمان مورد نیاز بیمار است.

در صورت تشخیص آپوپلکسی هیپوفیز، بیمار نیاز به درمان اورژانسی دارد. جراحی به کاهش فشار مغز و بهبود بینایی بیمار کمک می کند. مایعات داخل وریدی و استروئیدها به نرمال کردن فشار خون و تسکین التهاب مغز نیز کمک می کند.

این افراد باید مدت طولانی تحت نظر باشند تا چکاپ های منظم از جمله تصویربرداری MRI و آزمایش خون هورمونی را طبق توصیه پزشک انجام دهند.

کلام آخر

با توجه به توضیحاتی که در طول مقاله به شما دادیم، سردرد و تومور هیپوفیز در بسیاری از بیماران رخ داده است و ایجاد سردرد به دنبال تغییراتی که در مغز ایجاد می شود، مورد عجیبی نیست.

سردرد اغلب با علائم دیگری مانند استفراغ، حالت تهوع، درد صورت، مشکلات بینایی یا درد چشم همراه است. سردرد ناگهانی و شدید نیز می تواند به دنبال آپوپلکسی هیپوفیز رخ دهد. این عارضه توسط تومور هیپوفیز ایجاد می شود.

یک تورمو در حال رشد می تواند جریان خون به غده هیپوفیز را مسدود کند و در نهایت منجر به باز شدن رگ خونی و خونریزی شود.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *