سردرد ناشی از فشار خون بالا یکی از انواع سردردهاست. با وجود اینکه همیشه این نشانه به دنبال فشار خون بالا ایجاد نمی شود؛ اما در برخی از افراد درد در ناحیه سر رخ می دهد.
معمولا تشخیص فشار بالا با توجه به علائم و بدون استفاده از فشار سنج کار آسانی نیست. با این حال اگر فشار بالای بحرانی وجود باشد، یکی از علائم احتمالی که افراد معمولا تجربه می کنند، سردرد است.
افرادی که مستعد این بیماری هستند نباید این علائم را نادیده بگیرند و باید برای درمان اقدام کنند. در این مقاله به شما توضیح خواهیم داد که چه زمانی سردرد ناشی از فشار خون بالا رخ می دهد و احتمال چه علائم دیگری وجود دارد.
آیا فشار خون بالا منجر به سردرد می شود؟
در بیشتر مواقع این عارضه علائمی ایجاد نمی کند. با این حال بسیاری از افراد اینگونه گزارش می کنند که هنگام بالا رفتن فشار دچار سردرد می شوند.
برخی از مطالعات مبنی بر آن است که هیچ ارتباطی بین این دو مورد وجود ندارد، در حالی که برخی دیگر این دو مورد را تا حدی با یکدیگر مرتبط دانسته اند.
انجمن قلب آمریکا با توجه به تحقیقات انجام شده اینگونه ادعا می کند؛ سردرد از علائم فشار خون نیست مگر اینکه بحران هیپرتانسیون یا بحران فشار خون رخ داده باشد.
در واقع در این حالت فرد فشار خونی به صورت بدخیم تجربه می کند و فشار در جمجمه به دنبال افزایش ناگهانی فشار خون بیشتر می شود. سردرد ناشی از این بیماری شبیه به نوع میگرنی یا انواع دیگر سردرد نیست و مصرف داروهایی از جمله آسپرین برای درمان بی تاثیر هستند.
در این نوع از فشار خون علائم دیگری نیز در افراد مشاهده می شود که به شرح زیر است:
- درد در قفسه سینه
- حالت تهوع
- تاری دید
در صورتی که هر یک از موارد را تجربه کردید، حتما باید برای بررسی و درمان به پزشک مراجعه کنید.
سردرد ناشی از فشار خون بالا چگونه احساس می شود؟
سردرد تنها در 20 درصد از افراد در مواقع اضطراری به دنبال این بیماری رخ می دهد. سردرد به دنبال فشار خون به این صورت احساس می شود:
- احساس درد در دو طرف سر
- درد ضربان دار
- شروع و احساس درد هنگام فعالیت بدنی
برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله افزایش فشار داخل جمجمه را مطالعه کنید.
آشنایی با دیگر علائم فشار خون بالا
همانطور که گفتیم در اغلب مواقع فشار خون بالا بدون هیچ نشانه ای رخ می دهد. اما در صورتی که همراه با علائم باشد، امکان تجربه چنین مواردی وجود دارد:
- سردرد در صبح زود
- لرزش عضلانی
- ضربان قلب نامنظم
- اضطراب
- خونریزی از بینی
- استفراغ و حالت تهوع
- صدای زنگ در گوش
- تغییر در بینایی
- درد قفسه سینه
- خستگی و گیجی
درمان سردرد ناشی از فشار خون بالا
در مرحله ابتدایی باید درمان برای فشار خون بالا صورت گیرد. راهکارهای زیادی برای درمان سردرد وجود دارد، از مصرف داروهای بدون نسخه گرفته تا تغییر در سبک زندگی می تواند برای درمان موثر واقع شود.
پزشک علائم، سابقه پزشکی بیمار و سایر عوامل را مورد بررسی قرار می دهد تا درمان مناسبی برای بیمار در نظر بگیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله ارتباط بین قهوه و سردرد را مطالعه کنید.
تجویز دارو
داروهای مسکن بدون نسخه در تسکین درد موثر است؛ اما نباید همیشه و به صورت روزانه مصرف کنید، زیرا مشکلات گوارشی را به همراه خواهد داشت.
داروهای مسدود کننده بتا
گاهی پزشک بر اساس شرایط بیمار لازم می داند که داروهایی مانند پروپرانول را تجویز کند. مصرف این دسته از داروها احساس فشار را در سر کاهش می دهد.
کاهش استرس
کمتر کردن استرس نقش بسیار مهمی برای بهبود درد دارد. با وجود اینکه امروزه استرس به عنوان بخشی از زندگی در بسیاری از افراد احساس می شود؛ اما راهکارهایی برای کنترل آن در نظر گرفته شده است:
تراپی
برخی از شواهد نشان می دهد که درمان شناختی رفتاری به کاهش علائم سردرد کمک می کند و به شما یاد می دهند که چگونه افکار منفی را به چالش کشیده و استرس خود را کنترل کنید.
تکنیک هایی برای آرام شدن
مدیتیشن می تواند تکنیک خوبی برای درمان درد باشد، علاوه بر این رایحه درمانی با اسطوخودوس نیز به شدت کاهش درد نیز کمک می کند. هر دو این موارد راهکارهایی خوبی برای کاهش استرس هستند.
یوگا
برای بسیاری از افراد تمرین جسم و ذهن به کاهش سطح استرس کمک می کند. برخی از شواهد نشان می دهد که تمرین یوگا شدت و زمان سردرد ناشی از فشار خون یا هر علت دیگری را کاهش می دهد.
مصرف کافئین کمتر
با وجود اینکه مصرف مقداری کافئین خوب است و حتی تاثیرات مثبتی برای تسکین سردرد دارد؛ اما مصرف بیش از حد باعث افزایش درد می شود.
همچنین اگر به یکباره مصرف کافئین را قطع کنید، می تواند اثرات مخربی به همراه داشته باشد.
دیگر روش های درمانی:
- خودداری از مصرف الکل
- ترک سیگار
- فعالیت بدنی منظم
همه این موارد علاوه بر درمان سردرد ناشی از فشار خون، به کنترل فشار خون نیز کمک می کند.
چه زمانی باید برای سردرد ناشی از فشار خون بالا به پزشک مراجعه کرد
فشار خون شدید بالا معمولا همراه با سردرد است، به همین جهت اگر جدی گرفته نشود، می تواند چنین عوارضی را به دنبال داشته باشد:
- آسیب به چشم
- آسیب به کلیه
- درد در قفسه سینه
- حمله قلبی
- تشنج
- سکته
- تجمع مایع اضافی در ریه ها
علاوه بر این، اگر علائم دیگری از فشار خون را نیز احساس می کنید حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا دچار چنین عوارضی نشوید.
بدون دیدگاه