درد عصبی پا وضعیت آزاردهنده ای را برای افراد ایجاد می کند. بیماران در این مواقع علائم مختلفی از جمله سوزن سوزن شدن، شوک الکتریکی، درد خفیف تا شدید، درد تیر کشنده و… تجربه می کنند.
عوامل مختلفی می تواند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشد که در ادامه موارد احتمالی را برای شما ذکر خواهیم کرد.
سیاتیک و ایجاد درد عصبی پا
سیاتیک یکی از شناخته شده ترین دلایل درد عصبی پا است. التهاب یا آسیب به عصب سیاتیک می تواند منجر به درد در ناحیه کمر و ساق پا شود.
زمانی که عصب سیاتیک دچار التهاب و آسیب می شود، فرد درد را در پای خود احساس می کند. به دنبال فشرده شدن عصب در ناحیه کمر ممکن است در پای خود نیز احساس درد داشته باشید.
از برخی علائم سیاتیک می توان به مواردی از جمله درد خفیف تا شدید در هر نقطه از مسیر عصب سیاتیک، از کمر به باسن و سپس به پاها اشاره کرد.
همچنین امکان ایجاد ضعف عضلانی، بی حسی یا سوزن سوزن شدن نیز در پا وجود دارد. این نکته را باید بدانید که در اغلب مواقع سیاتیک معمولا یک پا را درگیر می کند و در اکثر موارد با روش های خانگی مانند حرکت کششی، کمپرس یخ و گرما از بین می رود.
تنگی کانال نخاعی
از دیگر دلایل درد عصبی پا، تنگی کانال نخاعی است. منظور از تنگی کانال نخاعی، باریک شدن فضای ستون فقرات است و می تواند باعث فشار به نخاع یا اعصابی شود که از ستون فقرات به عضلات می رسد.
فشار وارد شده منجر به تحت فشار قرار گرفتن عصب می شود که به نوبه خود می تواند منجر به بی حسی، گرفتگی، گزگز و ضعف در پاها شود.
تنگی ستون فقرات کمری معمولا به دلیل استئوآرتریت، ساییدگی و پارگی تدریجی که در طول زمان برای مفصل ایجاد می شود، رخ می دهد.
تنگی در ناحیه ستون فقرات بسیار شایع است؛ زیرا آرتروز در سن 50 سالگی شروع شده و منجر به چنین تغییراتی در افراد می شود. به همین دلیل اکثر افرادی که علائم تنگی نخاعی دارند، 50 ساله یا بیشتر است.
مشکلاتی از جمله درد سیاتیک و تنگی کانال نخاعی معمولا قابل تسکین است. در این مواقع خود درمانی را کنار بگذارید و طبق دستور پزشک عمل کنید، مواردی از جمله فیزیوتراپی، داروهای ضد التهابی و جراحی گزینه های مناسبی برای درمان هستند.
نوروپاتی ها
برخی از دردهای عصبی در پا ناشی از آسیب یا اختلال عملکرد عصبی رخ می دهد که اصطلاحا به این عارضه نوروپاتی گفته می شود.
به طور کلی درد عصبی به عنوان عصب آسیب دیده یا قسمتی از بدن که با عصب ارتباط دارد، شناخته می شود. چند نوع نوروپاتی وجود دارد که منجر به درد عصبی در پا می شود. چند مورد را نام می بریم:
نوروپاتی محیطی
نوروپاتی محیطی یک اصطلاح کلی برای آسیب عصبی در هر نقطه از بدن به جز مغز است و به دنبال آسیب تروماتیک، مشکلات متابولیک، عفونت، قرار گرفتن در معرض سموم و دلایل ارثی رخ می دهد.
یکی از شایع ترین دلایلی که منجر به نوروپاتی محیطی می شود، دیابت است. افراد مبتلا به نوروپاتی محیطی معمولا درد را به صورت گزگز یا سوزش احساس می کنند.
این نوع درد عصبی در پاهای اغلب به صورت تدریجی باعث بی حسی و سوزن سوزن شدن پاها می شود. علاوه بر این نوروپاتی محیطی می تواند منجر به سوزش و درد عصبی در پا شود.
نوروپاتی پرونئال
نوع دیگری از نوروپاتی که منجر به درد عصبی پا می شود، ناشی از آسیب به عصب پرونئال در زانو است. آسیب های عصب پرونئال منجر به بی حسی، سوزن سوزن شدن، درد، ضعف و مشکل هنگام راه رفتن می شود.
معمولا راهکارهای درمانی که برای این بیماری در نظر گرفته می شود، شامل مصرف دارو، فیزیوتراپی و احتمالا عمل جراحی است.
نوروپاتی رادیکولوپلکسوس لومبوساکرال
این وضعیت به دنبال التهاب رگ های خونی در پاها رخ می دهد و منجر به کاهش خونرسانی به اعصاب و همچنین آسیب عصبی می شود.
این عارضه بیشتر در افراد دیابتی رخ می دهد؛ اما ممکن است ناشی از مسائل دیگری نیز باشد. از علائم رایج این عارضه می توان به چنین مواردی اشاره کرد:
- احساس دردی که از قسمتی خاص مانند باسن، لگن، ران، قسمت بالای پا یا قسمت پایین پا شروع شده و به سایر نواحی ساق پا نیز سرایت می کند.
- مواردی از جمله بی حسی و احساس سوزش در نواحی آسیب دیده دارید.
- احساس ضعف در عضلات ساق پا وجود دارد.
- منجر به از دست دادن تعادل می شود که ممکن است باعث زمین خوردن شما شود.
- معمولا چندین عصب با یکدیگر تحت تاثیر قرار می گیرند. این بیماری ممکن است در یک پا ایجاد شود و به مرور زمان هر دو پا را درگیر کند.
سندرم تونل تارسال
آسیب به عصب تیبیال باعث ایجاد سندرم تونل تارسال می شود. عصب تیبیال از تونل تارسال عبور می کند، در واقع راهی از عبور استخوان و رباط ها در مچ پا است.
از علائم این بیماری می توان به درد، سوزش، احساس سوزن سوزن شدن در کف پا و انگشتان اشاره کرد. در اغلب مواقع راهکارهای درمانی غیر جراحی موثر واقع می شود.
اگر درد عصبی را در پای خود تجربه کردید، حتما باید جهت بررسی علت و درمان به متخصص مغز و اعصاب در سعادت آباد مراجعه کنید.
معمولا در ابتدا گزینه های غیر جراحی را برای شما در نظر می گیرند، در صورت عدم تاثیرگذاری روش های درمانی، در نهایت عمل جراحی را برای بیماران در نظر می گیرند.
مرالژیا پارستتیکا
تحت فشار قرار گرفتن عصب پوستی فمورال در ران ممکن است باعث بیماری به نام مرالژیا پارستتیکا شود. علائم ناشی از این بیماری به شرح زیر است:
- احساس سوزش یا درد قسمت بیرونی یا جلوی ران
- احساس سردی در قسمت آسیب دیده
- لرزش در ناحیه ران
درد ناشی از مرالژیا پارستتیکا معمولا هنگام ایستادن یا راه رفتن افزایش پیدا می کند و هنگام نشستن کمتر می شود.
کلودیکاسیون نوروژنیک
این نوع از درد عصب پا به دلیل باریک شدن کانال نخاعی یا تنگی کانال نخاع ایجاد می شود که نخاع را تحت فشار قرار می دهد. این فشردگی ممکن است به دلیل خارهای استخوانی، اسپوندیلولیستزیس یا فتق دیسک کمر رخ دهد.
علائم ناشی از این بیماری در هر دو پا رخ می دهد و چنین علائمی را نیز ایجاد می کند:
- احساس درد و بی حسی هنگام راه رفتن، ایستادن و انجام تمرینات
- ضعف در حین حرکت پا
این نوع درد عصبی پا هنگام خم کردن ستون فقرات به عقب افزایش می یابد و هنگام خم شدن به جلو در کمر، نشستن یا دراز کشیدن کاهش پیدا می کند. متخصص مغز و اعصاب براساس سابقه پزشکی، نوع علائم و آزمایش های بالینی به تشخیص دقیق درد عصبی در ساق پا کمک می کند.
علائم مرتبط با آسیب عصبی
زمانی که یک عصب فشرده می شود، باعث ایجاد علائمی فراتر از ناحیه آسیب دیده خواهد شد. همانطور که گفتیم درد عصبی پا می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. علائمی که نشان دهنده درد عصبی است:
درد
این مورد شامل سوزش، درد تیر کشنده و… است که در سراسر بدن احساس می شود.
درد پس از فعالیت های خاص
نشستن یا ایستادن طی طولانی مدت و همچنین فعالیت هایی مانند راه رفتن، بالا رفتن از پله ها یا بلند شدن از روی صندلی منجر به افزایش درد می شود.
بی حسی یا سوزن سوزن شدن
بی حسی در عضلات پا یا انگشتان پا وجود دارد.
ضعف
به دنبال ضعف متوجه کاهش عملکرد عضلات در لگن، ساق پا، ران یا انگشتان پا می شوید.
افتادگی پا
مشکل در بلند کردن پا دارید که به عنوان افتادگی پا شناخته می شود.
از دست دادن تعادل
احساس بی ثباتی دارید و بیشتر مستعد زمین خوردن هستید.
این موارد می تواند به شما کمک کند تا درد عصبی پا را تشخیص دهید و برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
نحوه تشخیص درد عصبی پا چگونه است
بهترین روش تشخیص درد عصبی پا، یافتن علت ایجاد درد است. در واقع با دانستن علت ایجاد آن می توانید از اینگونه دردها نیز جلوگیری کنید.
برای مشخص کردن علت دقیق ایجاد آن و تشخیص بیماری باید به متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات مراجعه کنید. آنها با بررسی سوابق پزشکی شما و معاینات فیزیکی، این بیماری را تشخیص می دهند.
در ادامه پزشک برای تایید تشخیص، آزمایشات لازم را به شما توصیه می کند. تصویربرداری تشخیصی از جمله ام آر آی، سی تی اسکن یا اشعه ایکس را بنا به اولویت پزشک باید انجام دهید.
گاهی برخی از بیماران برای تشخیص این بیماری نیاز به بلوک عصبی دارند. طی این روش، داروی بی حسی در نزدیک عصب مشکوک برای بیمار تزریق می شود.
اگر پس از تزریق، درد تسکین پیدا کند، منشا درد مشخص می شود. میلوگرام از دیگر روش تشخیص است. در این روش از رنگ مخصوص استفاده می کنند تا متوجه شوند که آیا فشاری بر نخاع، ریشه های عصبی یا اعصاب وجود دارد یا خیر. این موارد می تواند شامل پارگی دیسک یا لغزش مهره ها باشد.
راهکارهای درمانی
هنگامی که این عارضه تشخیص داده شد، تیم درمانی شروع به درمان می کنند، در مرحله اول باید درمان های ساده انجام گیرد، در صورت عدم درمان، روش های موثرتری برای شما در نظر گرفته خواهد شد.
در ادامه مواردی را ذکر کرده ایم که می توانید با مشورت پزشک برای درمان درد عصبی پا انجام دهید:
حرکات کششی
تمرینات کششی دامنه حرکتی و انعطاف پذیری ستون فقرات را بهبود می بخشد. حرکات کششی باید به بخشی از برنامه های روزانه شما تبدیل شود و در ایجاد قدرت در شما کمک کند.
می توانید با فیزیوتراپیست نیز مشورت داشته باشید که کدام تمرینات می تواند برای شما گزینه های بهتری باشد.
تمرینات ورزشی
زمانی که احساس درد دارید انجام تمرینات ورزشی برای شما غیر ممکن می شود؛ اما باید بدانید که حرکت داشتن به تسکین علائم کمک می کند؛ اما نباید زیاده روی داشته باشید.
تمرینات سنگین را طی این مدت نباید انجام دهید؛ ورزش های ساده و روزانه می تواند منجر به تقویت ستون فقرات و عضلات شما شود. علاوه بر این ورزش مسکن های طبیعی به نام اندورفین را آزاد می کند.
خواب کافی
بدن هنگام خواب خود را ترمیم می کند. زمانی که درد عصبی را تجربه می کنید، هر شب باید بین 7 تا 8 ساعت خواب با کیفیت داشته باشید. همچنین باید در حالتی بخوابید که فشاری به عصب آسیب دیده وارد نشود.
وضعیت بدنی مناسب
اگر وضعیت بدنی مناسبی هنگام خوابیدن داشته باشید، فشاری به ستون فقرات وارد نمی شود و به بهبود شما نیز کمک می کند.
خم شدن روی میز طی مدت طولانی یا خیره شدن به کامپیوتر می تواند بر وضعیت بدنی شما تاثیر گذار باشد. با فیزیوتراپیست خود در خصوص تکنیک های مناسب وضعیت بدنی خود حتما مشورت داشته باشید.
کمپرس گرم و سرد
گرما و سرما درمانی منجر به تسکین علائم شما می شود. به طور مثال استفاده از یخ به کاهش التهاب کمک می کند. از طرفی گرما درمانی به جریان خون بهتر کمک کرده و منجر به بهبودی می شود. زمانی که احساس درد دارید، سعی کنید که از کیسه یخ به مدت 15 دقیقه هر یک ساعت یکبار استفاده کنید.
سپس کمپرس را به مدت 15 دقیقه هر 2 الی 3 ساعت یکبار استفاده کنید.
مصرف داروهای بدون نسخه
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن برای تسکین درد و التهاب بسیار موثر عمل می کند.
درمان های جایگزین
روش های دیگر مانند یوگا، ماساژ یا طب سوزنی برای برخی از بیماران که درد عصبی کمر را تجربه می کنند، موثر بوده است.
به طور مثال درمان دستی ستون فقرات یک روش درمانی غیر تهاجمی است. با گذشت زمان بسیاری از علائم درد عصبی در نهایت خود به خود از بین می رود.
بدون دیدگاه