تومور مغزی مدولوبلاستوما نوعی تومور سرطانی در مغز است که در نزدیک ساقه مغز، در مخچه شروع می شود و رشد سریعی دارد، به طوری که امکان گسترش یافتن به سایر نواحی مغز و نخاع وجود خواهد داشت.
این عارضه بیشتر در کودکان مشاهده می شود. معمولا روش درمانی که برای این بیماری در نظر می گیرند شامل عمل جراحی، شیمی درمانی و پرتو درمانی است.
چه افرادی به این بیماری مبتلا می شوند؟
تومور مغزی مدولوبلاستوما معمولا در طی کودکی رخ می دهد و بیشتر کودکان و نوجوانان زیر 16 سال تحت تاثیر قرار می گیرند.
با وجود اینکه امکان این بیماری در بزرگسالان نادر است؛ اما رخ دادن آن حتی در بزرگسالی وجود دارد. این بیماری در بزرگسالان بیشتر در سنین بین 20 تا 44 سالگی رخ می دهد.
مدولوبلاستوما چگونه گسترش پیدا می کند؟
این تومور مغزی به سرعت در حال رشد است. از طریق مایع مغزی نخاعی (مایع شفافی که از مغز و نخاع در برابر آسیب محافظت می کند) به دیگر قسمت های نخاع و مغز نیز گسترش پیدا می کند.
تومور مدولوبلاستوما چه علائمی دارد؟
علائم این بیماری بسته به عوامل مختلفی از جمله سن، مرحله رشد و اندازه تومور متفاوت است. این علائم ممکن است به دلیل افزایش فشار یا محل قرارگیری تومور، داخل مغز قرار گرفته باشد. از علائم هشداردهنده این عارضه می توان به چنین مواردی اشاره کرد:
- سردرد
- کمردرد
- سرگیجه
- مشکل در راه رفتن
- تهوع و استفراغ
- تغییراتی در بینایی
- خستگی
- مشکل در تعادل
- بی اختیاری ادرار یا روده
علت ایجاد این تومور چیست
علت دقیق آن مشخص نیست؛ اما شرایط ژنتیکی که می تواند ابتلا به آن را افزایش دهد به شرح زیر است:
جهش ژن BRCA1
BRCA1 یا ژن سرطان پستان 1 و BRCA2 یا ژن سرطان پستان 2 پروتئین هایی برای ترمیم DNA آسیب دیده تولید می کند.
شخصی که انواع خاصی از این نوع ژن را به ارث می برند، خطر ابتلا به انواع مختلفی از سرطان در او افزایش پیدا می کند. در واقع در سنین پایین نیز خطر ابتلا به این عارضه نیز وجود دارد.
سندرم کارسینوم سلول بازال (NBCCS)
این بیماری ارثی با عنوان سندرم گورلین نیز شناخته می شود. همچنین لازم به ذکر است که با چندین سرطان پوست سلول بازال نیز مشخص می شوند. افراد مبتلا به این عارضه حدود 5 درصد احتمال ابتلا به تومور مغزی مدولوبلاستوما دارند.
سندرم Turcot
این بیماری ارثی با عنوان سرطان کولورکتال (کولون) با تومور اولیه مغز شناخته می شود و ناشی از جهش های ژنی رخ می دهد.
افراد مبتلا به این سندرم دچار سرطان کولورکتال همراه با توموری در سیستم عصبی مرکزی خود مانند آدنوم هیپوفیز یا مدولوبلاستوما هستند.
چگونه تشخیص داده می شود؟
زمانی که به متخصص مغز و اعصاب در سعادت آباد مراجعه می کنید از شما خواسته می شود که علائم خود را بازگو کنید و در خصوص جزئیات شرایط خود برای او بگویید. در صورتی که آنها مشکوک به این عارضه باشند، آزمایشاتی برای تایید تشخیص خود در نظر خواهند گرفت:
- معاینه عصبی
- سی تی اسکن
- ام آر آی
- بیوپسی
- پنکسیون کمری (خارج کردن مایع مغزی نخاعی)
چه روش های درمانی دارد
درمانی که برای تومور مغزی مدولوبلاستوما در نظر گرفته می شود بسته به عوامل مختلفی از جمله سلامت عمومی بیمار، سن و میزان وسعت تومور متفاوت است. گزینه های درمانی به شرح زیر است:
عمل جراحی
این جراحی ممکن است برای کمتر کردن فشار روی مغز یا برداشتن تومور انجام گیرد. گاهی اوقات امکان برداشت کامل تومور نیست؛ زیرا باعث آسیب به مغز می شود.
به طور کلی متداول ترین روش درمانی که انجام می گیرد عمل جراحی و به دنبال آن انجام پرتو درمانی و شیمی درمان یا در صورت نیاز هر دو روش درمانی است.
شیمی درمانی
این روش درمانی می تواند به صورت مصرف قرص یا تزریق برای از بین بردن سلول های سرطانی برای بیمار در نظر گرفته شود. بسته به صلاحدید پزشک این نوع درمان پس از جراحی یا پرتو درمانی یا همزمان با پرتو درمانی انجام می گیرد.
در برخی موارد پیوند سلول های بنیادی پس از شیمی درمانی نیز انجام می شود.
پرتو درمانی
طی این روش از پرتو های پر انرژی برای از بین بردن سلول های سرطانی مغز و نخاع مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش تنها سلول های سرطانی مورد هدف قرار می گیرد و بافت های سالم دچار مشکلی نمی شوند.
در اغلب مواقع برای درمان تومورهای مغز و سرطان در کودکان مورد استفاده قرار می گیرد.
بهبودی پس از درمان چقدر طول می کشد؟
طول درمان برای هر فردی متفاوت است. معمولا افرادی که تحت هر نوع جراحی مغز قرار می گیرند حداقل به مدت چهار تا هشت هفته برای بهبودی زمان نیاز دارند.
در خصوص روش های درمانی شیمی درمانی یا پرتو درمانی ممکن است تاثیرگذاری درمان از چند هفته تا چند ماه طول بکشد.
آیا تومور مغزی مدولوبلاستوما به طور کامل درمان می شود؟
مدولوبلاستوما با ترکیبی از روش های درمانی که برای شما ذکر کردیم قابل درمان است. درمان کامل بیماری به عوامل مختلفی بستگی دارد:
- سن
- سلامت کلی بیمار
- اندازه و محل تومور
- سرایت سرطان به سایر قسمت های بدن یا خیر
با توجه به روش های نوین درمان امکان بهبودی کامل این بیماری در کودکان به میزان 70 تا 80 درصد و برای بزرگسالان بین 50 تا 60 درصد است.
با این حال برخی از بیماران ممکن است عود مجدد تومور را تجربه کنند و به درمان بیشتری نیاز داشته باشند. این نکته را باید بدانید که تشخیص و درمان سریع و به موقع احتمال موفقیت آمیز بودن عمل را افزایش می دهد.
بدون دیدگاه