تومور متاستاتیک مغز یکی از چندین نوع سرطان متاستاتیک است. این نوع تومور متاستاتیک زمانی رخ می دهد که سرطان در یک قسمت از بدن به مغز سرایت کرده باشد.
معمولا این عارضه به دنبال سرطان های اولیه در سینه، ریه یا پوست به خصوص ملانوما ایجاد می شود. در ادامه توضیحات بیشتری در خصوص علائم و درمان خواهیم داد.
چه تفاوتی بین تومور متاستاتیک مغزی ثانویه و اولیه وجود دارد؟
- سرطان اولیه تومور مغزی ابتدا در مغز ایجاد می شود. نوع متاستاتیک یا ثانویه زمانی رخ می دهد که سرطان از ناحیه دیگر بدن به مغز سرایت کرده باشد.
- نوع متاستاتیک بدخیم است؛ اما بیشتر انواع تومورهای مغزی اولیه خوش خیم هستند. با این حال اگر تومور خوش خیم خیلی بزرگ شود روی اعصاب، بافت مغز مجاور و عروق خونی فشار وارد می کند و بر عملکرد مغز تاثیر می گذارد.
- معمولا تومور متاستاتیک مغزی بیشتر از تومورهای اولیه مشاهده می شوند.
این تومور چه تاثیر روی بدن می گذارد
همانطور که می دانید بخش های مختلف مغز بدن را تحت کنترل دارند، حال تاثیر متاستاتیک مغز به آن بستگی دارد که سرطان اولیه از کدام قسمت به مغز رسیده است.
معمولا 85 متاستازها در قسمت بالایی و بزرگترین بخش مغز ایجاد می شود، 15 درصد در مخچه، در بخش پایین مغز رخ می دهد.
مغز چهار لوب یا بخش دارد. هر بخش نیز عملکردهای مختلفی از بدن را کنترل می کنند. به طور مثال اگر تومور متاستاتیک مغزی در لوب پیشانی خود دارید، رفتار، تفکر و استدلال را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر در لوب فرونتال چپ باشد، گفتار را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
چه مدت طول می کشد تا تومور اولیه به مغز سرایت کند؟
متاستاز مغزی زمانی ایجاد می شود که سلول های تومور اولیه مغز سرایت کند. سلول های سرطانی از طریق یا سیستم لنفاوی حرکت دارد.
تعیین زمان دقیق برای رسیدن این بیماری به مغز کمی دشوار است؛ اما به طور کلی اگر سلول های سرطانی به خون یا سیستم لنفاوی وارد شوند، سریع تر از راه های دیگر به مغز سرایت می کنند.
تومور متاستاتیک مغز چه علائمی دارد؟
علائم این عارضه بسته به محل تومور متفاوت است. این علائم گاهی شبیه به سکته مغزی است. با این تفاوت که علائم سکته به طور ناگهانی بروز پیدا می کند؛ اما تومور متاستاتیک مغز با گذشت زمان بدتر و بدتر می شود. به طور کلی علائم این عارضه به شرح زیر است:
- تجربه سردردهای ناشی از تومور که به مغز فشار وارد می کند. گاهی سردرد به دنبال نشت مایع از رگ های خونی تومور رخ می دهد.
- تشنج زمانی رخ می دهد که تومور با فعالیت طبیعی مغز تداخل ایجاد می کند.
- برای برخی از افراد اختلال شناختی رخ می دهد به این منظور که هنگام پردازش یا تفکر کردن دچار مشکل می شوند. به طور مثال ممکن است در به خاطر سپردن اتفاقات اخیر دچار مشکل شده باشند.
- در نحوه رفتار یا خلق و خوی شما تغییراتی ایجاد شده است.
- احساس ضعف در یک طرف از بدن خود دارید یا توانایی استفاده از یک دست یا پای یک طرف از بدن خود را ندارید.
- مشکل در شنوایی، بینایی یا بلع دارید.
- دچار حالت تهوع و استفراغ شده اید.
- در صحبت کردن مشکل دارید و گفتار شما نامفهوم است.
در صورت داشتن هر یک از این علائم که بیشتر از یک هفته ادامه دارد باید به پزشک برای بررسی مراجعه شود.
علت تومور متاستاتیک مغز چیست
تومور متاستاتیک مغز زمانی رخ می دهد که سلول های سرطانی به مغز گسترش پیدا می کند. محققان علت اینکه چرا سرطان های اولیه تمایل به گسترش دارند را نمی دانند. در ادامه چند مورد از رایج ترین شکل های متاستاز مغزی را نام می بریم:
- متاستاز سرطان ریه حدود نیمی از تومور متاستاتیک مغزی را تشکیل می دهد.
- متاستاز سرطان سینه به مغز حدود 10 تا 15 درصد از افراد مبتلا را تشکیل می دهد.
- متاستاز ملانوم سومین مورد شایع از ابتلا به این عارضه است.
- متاستاز سرطان پروستات به مغز کمتر از 1 درصد از افراد را مبتلا می کند.
چگونه تشخیص داده می شود؟
زمانی که به متخصص مغز و اعصاب در سعادت آباد مراجعه می کنید ابتدا در خصوص علائم شما سوال می کند. از شما می پرسد که چه مدتی است علائم را تجربه می کنید و چه تاثیراتی روی بدن شما گذاشته است.
به طور مثال اگر سردرد داشته باشید از شما سوال خواهد کرد که آیا پس از مصرف دارو نیز ادامه دارد یا خیر. در خصوص شدت آن و دیگر جزئیات مورد نیاز سوال خواهد کرد.
اگر تحت درمان بیماری سرطان هستید در خصوص بیماری شما نیز سوالاتی خواهد پرسید. گاهی پزشک برای تایید تشخیص انجام این موارد را توصیه می کند:
- معاینه عصبی
- آزمایش خون
- تصویربرداری MRI
- بیوپسی
چه راهکارهای درمانی وجود دارد؟
پزشک اگر این عارضه را تشخیص دهد، داروهایی را برای متوقف کردن یا کند کردن تومور تجویز می کند. همچنین برای به حداقل رساندن علائم نیز داروهایی برای شما تجویز خواهند کرد.
به طور کلی هر چه درمان را سریع تر شروع کنید، شانس بیشتری برای درمان خواهید داشت. گزینه های درمانی پیش روی شما به شرح زیر است:
- عمل جراحی
- پرتو درمانی
- شیمی درمانی
- دارو درمانی هدفمند
- ایمونوتراپی
- آزمایشات بالینی
در بسیاری از موارد پرتو درمانی یا جراحی باعث بهبود علائم بیمار می شود. بسته به شرایط هر فرد بهترین راهکار درمانی در نظر گرفته خواهد شد.
بدون دیدگاه