افتادگی پا وضعیتی است که نمی توانید قسمت جلوی یک یا هر دو پای خود را بالا بیاورید. این عارضه می تواند نشان دهنده یک مشکل اساسی مانند اسکلروز عضلانی یا سکته باشد.
عوامل دیگری نیز می تواند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشد که در ادامه موارد احتمالی را ذکر خواهیم کرد. افتادگی پا با انجام تمرینات ورزشی، تحریک الکتریکی عصبی یا در نهایت عمل جراحی قابل درمان است.
علت افتادگی پا چیست
افتادگی پا می تواند نشانه یک مشکل اساسی باشد. این وضعیت ناشی از بسیاری از شرایط پزشکی یا بیماری هایی است که بر اعصاب یا ماهیچه ها تاثیر می گذارد:
- مولتیپل اسکلروزیس
- بیماری لوگریگ (اسکروز جانبی آمیوتروفیک یا ALS)
- دیستروفی عضلانی
- فلج اطفال
- فلج مغزی
- شارکو ماری توث
- آتروفی عضلانی نخاعی
- سکته
- بیماری پارکینسون
- بیماری آلزایمر
- دیابت
- آسیب به عصب پرونئال (در قسمت تحتانی ساق قرار دارد و به کنترل احساس و حرکت کمک می کند)
افتادگی پا چه علائمی دارد
افرادی که دچار افتادگی پا هستند، ممکن است هنگام راه رفتن انگشتان پای خود را بکشند. همچنین گاهی برای جلوگیری از کشیدن انگشتان پا مجبور می شوند که زانوهای خود را بالاتر از حد معمول خود بلند کنند.
از دیگر علائم این بیماری می توان به ضعف عضلانی و احساس سوزن سوزن شدن در پا اشاره کرد.
عوامل خطرساز در ایجاد بیماری افتادگی پا چیست
عصب پرونئال ماهیچه هایی که پای شما را بلند می کند تحت کنترل دارد، این عصب در نزدیکی سطح پوست، در زانو قرار دارد.
فعالیت هایی که منجر به تحت فشار قرار گرفتن این عصب می شود، باعث افزایش خطر افتادگی پا خواهد شد:
قرار گرفتن پاها روی یکدیگر
معمولا اگر پاهای خود را روی یکدیگر می گذارید، باعث فشرده شدن عصب پرونئال در بالای پا می شود.
زانو زدن برای مدت طولانی
افرادی که به واسطه شغلی که دارند مجبور به زانو زدن طی طولانی مدت هستند بیش از سایر افراد در معرض خطر این بیماری قرار دارند، به طور مثال در مواقعی که می خواهید میوه های بوته ای بچینید یا کاشی در کف زمین بگذارید.
گچ گرفتن پا
زمانی که با گچ گرفتن پا، مچ پا تحت فشار قرار می گیرد، به خصوص زمانی که گچ پا درست در زیر زانو قرار دارد، به اعصاب پرونئال فشار وارد می شود.
افتادگی پا چگونه تشخیص داده می شود
زمانی که به متخصص مغز و اعصاب در سعادت آباد مراجعه می کنید، پزشک برای تشخیص این بیماری معاینات فیزیکی را انجام می دهد و در خصوص علائم شما سوال خواهد کرد.
پزشک همچنین از شما می خواهد که راه بروید تا نحوه راه رفتن شما را ببیند و عضلات پای شما را از نظر ضعف یا آسیب مورد بررسی قرار می دهد.
همچنین آزمایش های خاصی را برای تشخیص بیماری برای افراد در نظر می گیرند که این موارد به شرح زیر است:
گاهی انجام تست های تصویربرداری از جمله اشعه ایکس، ام آر آی، سونوگرافی و سی تی اسکن برای بررسی آسیب های وارد شده به پا، نخاع یا مغز توصیه می شود.
انجام آزمایش خون برای بررسی میزان قند خون و بررسی هرگونه سموم که می تواند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشد، توصیه خواهد شد.
الکترومیوگرافی از دیگر موارد تشخیصی است، در این آزمایش الکترودهایی در ماهیچه های پا قرار داده می شود تا فعالیت های الکتریکی اندازه گیری شود.
افتادگی پا چگونه درمان می شود
درمانی که برای این بیماری در نظر گرفته می شود، به علت آن بستگی خواهد داشت. گزینه های درمانی احتمالی که برای بیمار در نظر گرفته می شود به شرح زیر است:
تمرینات ورزشی
تمریناتی جهت تقویت عضلات ساق پا به بیماران پیشنهاد می شود.
ارتز
ارتز وسیله ای سبک وزن است که روی مچ و ساق پا برای صاف نگه داشتن پا کاربرد دارد. پزشک گاهی استفاده از کفش ارتز را نیز توصیه می کند.
تحریک الکتریکی عصب
در این روش الکترودها روی ساق پا قرار می گیرد و به قطعه کوچکی که بیمار روی لگن خود می بندد، متصل می شود. این بسته تکانه هایی را به الکترودها می فرستد تا بیمار بتواند ساق پای خود را بلند کند.
در برخی از موارد الکترودها از طریق جراحی در پای بیمار جای گذار می شود تا حرکات او هنگام راه رفتن اصلاح شود.
عمل جراحی
می توان تاندون را از پای دیگری به قسمتی که عضله آسیب دیده است، منتقل کرد تا به بالا کشیدن پا کمک شود.
اگر افتادگی پا به صورت دائمی باشد، پزشک جراحی را برای اتصال مفصل به مچ پا توصیه می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله علت بی حسی و گزگز در پاها را مطالعه کنید.
بدون دیدگاه