آرتریت تمپورال نوعی التهاب در دیواره رگ هاست. این بیماری در اغلب مواقع شریان های سر به خصوص شریان های ناحیه شقیقه را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری در اغلب مواقع باعث سردرد، حساسیت پوست سر، مشکلات بینایی و درد فک می شود.
در صورت عدم درمان می تواند منجر به نابینایی شود؛ مصرف داروهای کورتیکواستروئید منجر به تسکین علائم می شود و از نابینایی جلوگیری می کند.
احتمالا طی چند روز پس از شروع درمان احساس بهتری خواهید داشت؛ اما این نکته لازم به ذکر است حتی با درمان، احتمال عود بیماری وجود دارد و بسیار شایع است.
باید جهت درمان و کنترل عوارض ناشی از این بیماری به طور منظم به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید و تحت نظر پزشک باشید.
آرتریت تمپورال چه علائمی دارد؟
از شایع ترین علائم این بیماری که در افراد مشاهده می شود می توان به انواع سردرد و حساسیت اشاره کرد.
معمولا این عارضه هر دو طرف شقیقه را درگیر می کند و سردرد طوری است که به صورت رفت و برگشتی احساس می شود و در برخی از افراد گاهی موقتی فروکش می کند.
به طور کلی علائمی که در افراد مشاهده می شود به شرح زیر است:
- سردرد شدید و مداوم معمولا در ناحیه شقیقه
- حساسیت پوست سر
- احساس درد فک هنگام جویدن یا باز کردن دهان
- از دست دادن بینایی یا دوبینی به ویژه در افرادی همراه با درد فک
- از دست دادن ناگهانی و دائمی بینایی در یک چشم
- تب
- خستگی
- کاهش وزن بدون دلیل مشخص
احساس درد و سفتی در گردن، باسن یا شانهها از علائم شایع یک اختلال مرتبط با پلی میالژیا روماتیکا است. حدود نیمی از افراد مبتلا به آرتریت تمپورال نیز دچار پلی میالژی روماتیکا هستند.
چه زمانی که باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر سردردهای جدید و مداومی را تجربه میکنید و همچنین موارد ذکر شده را داشتید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. اگر این بیماری تشخیص داده شود، درمان به موقع به جلوگیری از کاهش بینایی کمک می کند.
علت ایجاد آرتریت تمپورال چیست
با وجود این بیماری، پوشش شریان ها ملتهب و منجر به تورم رگ ها می شود. وجود چنین تورمی، رگ های خونی را باریک می کند و میزان خون، اکسیژن و مواد مغذی حیاتی را که به بافت های بدن شما می رسد، کاهش می دهد.
تقریبا هر شریان بزرگ یا متوسطی تحت تاثیر قرار می گیرد؛ اما معمولا تورم در اغلب مواقع در شریان های شقیقه ها رخ می دهد. درست از جلوی گوش شما شروع می شود و تا امتداد پوست سر ادامه دارد.
اینکه چه چیزی منجر به ملتهب شدن این شریان ها می شود، هنوز مشخص نیست؛ اما تصور می شود که حملات غیر طبیعی سیستم ایمنی بدن به شریان ها باعث ایجاد چنین حالتی می شود.
برخی از ژن ها و عوامل محیطی ممکن است حساسیت شما را به این بیماری افزایش دهد.
موارد خطرساز در ایجاد بیماری آرتریت تمپورال
عوامل متعددی می تواند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشد:
سن
این بیماری بیشتر افراد بزرگسال را تحت تاثیر قرار می دهد و به ندرت ممکن است افراد زیر 50 سال دچار این بیماری شوند. اکثر افراد مبتلا به این بیماری، در سنین 70 تا 80 سالگی متوجه علائم آن می شوند.
جنسیت
خانم ها حدودا دو برابر بیشتر از آقایان در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
پلی میالژیا روماتیکا
در صورتی که مبتلا به بیماری پلی میالژی روماتیکا باشید، احتمال ایجاد بیماری آرتریت تمپورال در شما دو چندان می شود.
سابقه خانوادگی
گاهی به دلیل وراثتی امکان ابتلا به این بیماری در شما وجود دارد.
آرتریت تمپورال چه عوارضی دارد؟
این بیماری باعث ایجاد عوارض جدی در شما می شود که می توان به چنین مواردی اشاره کرد:
نابینایی
کاهش جریان خون در چشم ها باعث کاهش دید ناگهانی و بدون درد در یک یا به ندرت در دو چشم می شود. معمولا نابینایی به صورت دائمی رخ می دهد.
آنوریسم آئورت
آنوریسم برآمدگی است که در یک رگ خونی ضعیف رخ می دهد. ممکن است آنوریسم آئورت ترکیده و در نهایت منجر به خونریزی داخلی شود.
از آنجایی که احتمال ایجاد این عارضه حتی سال ها پس از تشخیص آرتریت تمپورال وجود دارد، پزشک آئورت را با اشعه ایکس یا سایر آزمایش های تصویربرداری مانند سونوگرافی و سی تی اسکن کنترل می کند.
سکته
این عارضه شیوع کمتری نسبت به موارد بالایی دارد.
نحوه تشخیص آرتریت تمپورال چگونه است
تشخیص این بیماری گاهی برای پزشک دشوار می شود؛ زیرا علائم اولیه این بیماری شبیه به علائم بیماری های شایع دیگری است.
به همین جهت پزشک سعی بر این دارد که سایر علل احتمالی مشکل ساز را رد کند. علاوه بر سوال در خصوص علائم و سابقه پزشکی، بررسی های دقیق تری نیز انجام می گیرد.
آزمایش خون
آزمایش های زیر برای کمک به تشخیص وضعیت شما و پیگیری روند بهبودی شما در طول درمان در نظر گرفته می شود:
- سرعت رسوب گلبول قرمز
- پروتئین واکنشی (CRP)
تست های تصویربرداری
از این روش علاوه بر تشخیص بیماری، برای کنترل واکنش شما نسبت به درمان توصیه می شود:
- سونوگرافی داپلر
- MRA
- PET
بیوپسی
بهترین روش تشخیصی که به وسیله آن می توان این بیماری را شناسایی کرد، نمونه برداری یا همان بیوپسی است. این روش با استفاده از بی حسی موضعی انجام می گیرد و در نهایت در آزمایشگاه زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می گیرد.
درمان آرتریت تمپورال
اگر مبتلا به این بیماری باشید، پزشک باید فورا برای جلوگیری از کاهش بینایی و سایر مشکلات، دارو درمانی را شروع می کند.
درمان مهمی که برای این عارضه در نظر گرفته می شود، تجویز دوز بالای استروئیدها مانند پردنیزولون برای کاهش التهاب در شریان هاست. این دارو برای هر روز به صورت خوراکی برای شما تجویز می شود.
اکثر افراد به مدت 1 تا 2 سال از داروهای استروئیدی مصرف می کنند. پزشک هر چند ماه یک بار انجام آزمایش خون را توصیه می کند تا متوجه شود که آیا التهاب در شریان ها کاهش یافته است یا خیر.
در صورت مشاهده تاثیر مثبت در روند بهبودی، دوز دارو را کاهش می دهند. مصرف این داروها استخوان ها را ضعیف می کند، به همین جهت پزشک آزمایش های منظم تراکم استخوان را تجویز می کند.
پزشک متخصص مغز و اعصاب در سعادت آباد ممکن است به شما توصیه کند که مکمل های کلسیم و ویتامین D همراه با یک داروی تجویزی به نام بیس فسفونات را برای کاهش سرعت یا جلوگیری از آسیب به استخوان مصرف کنید.
سایر داروهایی که ممکن است برای شما تجویز سود شامل متوترکسات است، دارویی که معمولا برای درمان سرطان، آرتریت روماتوئید و پسوریازیس تجویز می شود. این دارو ممکن است همراه با استروئیدها برای شما تجویز شود.
علاوه بر این گاهی برای رقیق شدن خون و جلوگیری از لخته شدن خون نیاز به مصرف آسپرین دارید.
بدون دیدگاه